Schlagern – en hit för Malmö!

År 2000 stod danska Olsen Brothers på Globens scen och tog Europa med storm med låten ”Fly on the Wings of Love”. Tretton år senare var det dags igen för dansk seger i ESC: Emmelie de Forest, med låten ”Only Teardrops”. Och även denna gång var Sverige värd när Danmark vann. Spelplatsen då var Malmö Arena, och under Branschforum 15 maj kommer vi att fördjupa oss i vad arrangemanget betydde för Malmö.

När Branschforum går av stapeln har finalen för ESC 2014 i Köpenhamn precis varit, och vi kommer att veta vem som vunnit. En källa som vanligtvis har bra koll menar att Frankrike kommer att ta med sig arrangemanget hem den här gången, och det vore ju lite kul.

Vi får se hur mycket vi kommer att kunna berätta om nästa års värdnation under seminariet. Vad som är säkert är att vi ska prata en hel del om förra årets värdstad, nämligen Malmö. Turistdirektören Johan Hermansson kommer, liksom Christel Tholse Willers som var svt:s ansvariga för alla samarbeten under arrangemanget förra året.

Vi kommer bland annat att prata om vilken betydelse ett så stort arrangemang har för en destination som Malmö, och vilka resultat man sett där och i regionen efter förra året vad gäller turism etc.

Sen är det tio år sedan EBU började med en central pan-europeisk försäljning av rättigheter till sponsorer kopplade till ESC, enligt modell från Champions League. Men ESC är ju något ganska speciellt, och frågan är hur lätt det har varit. Vem som ska berätta om det kan jag tyvärr inte avslöja, låt mig bara säga att det är en person som är väl insatt.

Det är också tio år sedan Eurovision Song Contest började med delfinaler enligt Svensk modell. Det gjorde det möjligt för många fler länder att delta, så det är ett betydligt större arrangemang nu än förra gången Sverige var värdland år 2000. Då deltog 24 länder. Till ESC i Köpenhamn har 37 länder anmält sig och finalen kan ha få över 150 miljoner tittare.

Har ni förresten sett förhandsbilderna på årets scen i Köpenhamn? Helt galet!

Annons