Twittrat senaste tiden

”Det är dags att prata mer om lösningar”. Så står det i min Twitterbio, och tanken är att jag vill fokusera på lösningar och inte problem när jag Twittrar. Mest för att kompensera lite för alla dysterheter, inte minst för att själv hålla modet uppe. Här kommer en snabbrepris av det jag twittrat, delat eller bara gillat på sistone, så får vi se om jag har levt upp till den ambitionen:

Rymdbubblor mot klimatkrisen?

Kan en sköld med rymdbubblor rädda oss från den globala uppvärmningen? Det är några forskare på MIT som kommit med detta senaste påhittet för att vi ska kunna lösa klimatkrisen utan att behöva göra jobbiga saker som att förändra vår livsstil eller sluta förorena luften. Det handlar vad jag förstår om att tillverka en jättelik sköld av nån sorts bubbelplast som ska reducera den inkommande solstrålningen med ca 1,8% och därmed motverka den globala uppvärmningen. Finessen ska vara att skölden ska kunna plockas ner igen också om det blir nödvändigt. Själv känner jag mig inte övertygad om att detta löser hela problemet…

Varje lösning måste hursomhelst börja med att erkänna att vi har ett problem. Trots att vetenskapen är entydig kan man tydligen inte nog upprepa detta, vilket @MrMatthewTodd gör i en tråd med länkar till University of Oxford, NASA, Margaret Thatcher, Stephen Hawking, New Scientist, och Sir David Attenborough bland andra. Och därmed har även jag bidragit till att påminna om detta – for what it’s worth

What to the Slave is the Fourth of July?

Med anledning av USA:s nationaldag återpublicerade the Nation ett berömt tal av den tidige människorättsaktivisten och abolitionisten Frederick Douglass. Jag tänkte skumma det lite snabbt för att få lite bättre koll på Douglass, men var tvungen att läsa hela – delvis högt för mig själv för att njuta av den fantastiska talekonsten! Han börjar med ”jag är ingen talare” – men sättet han säger det på!

He who could address this audience without a quailing sensation, has stronger nerves than I have. I do not remember ever to have appeared as a speaker before any assembly more shrinkingly, nor with greater distrust of my ability, than I do this day. A feeling has crept over me, quite unfavorable to the exercise of my limited powers of speech. The task before me is one which requires much previous thought and study for its proper performance. I know that apologies of this sort are generally considered flat and unmeaning. I trust, however, that mine will not be so considered.

Frederick Douglass, 1852

Det briljanta talet fortsätter i samma stil men går naturligtvis snabbt över till sitt huvudtema – en svidande attack på slaveriet och det djupt rotade hyckleriet kring de medmänskliga friheterna i den tidens amerikanska samhälle, som the Nations Dave Zirin konstaterar fortfarande kastar långa skuggor idag. Jag skulle vilja citera hela men det är bättre att du klickar på länken ovan och läser det själv (gör det!).

Baby steps

När jag bläddrar vidare bakåt i mitt Twitterflöde ser jag att jag har haft svårt att inte lyfta fram problem: Tidningen DI skriver om den akuta torkan i Italien – en av bara alltför många liknande rubriker i tidningarna nästan varje dag. Kees van der Leun skriver en tråd om behovet av snabba och drastiska åtgärder för att spara energi i Nederländerna för klimatets skull, men också för att befria landet från beroendet av Ryssland. Lite upplyftande är det ändå att se hur min gamla hemstad Paris håller på med en snabb omställning för att bli en riktig cykelstad! Kan Paris så har faktiskt inga andra världsmetropoler någon ursäkt!

Ja, detta var några av de saker jag Twittrat om den senaste tiden. Vi får se om det också var början på en ny bloggperiod för min del, eller om det blir sex år även till nästa inlägg. Det är som med allt, man får ta ett litet steg i taget…

Annons