Kvinnliga bottar och obegriplig intelligens

Den mest anmärkningsvärda nyheten i senaste veckans nyhetsflöde kring #ai var nog ändå Viv. Skaparna bakom Siri har gått vidare och startat ett nytt bolag för att ta den digitala assistenten till nästa nivå. Ber du Siri om hjälp med att få tag på en Pizza så öppnar hon en hemsida åt dig där du själv får klicka dig fram för att göra din beställning. Viv lyssnar istället när du berättar precis hur du vill ha pizzan, och 20 minuter senare ringer pizzabudet på dörren och levererar middagen som Viv också betalt åt dig. Med dina pengar dock. Antar jag. Demon här om dagen var rätt imponerande hursomhelst.

Mandy Brown gör en genomgång av det senaste kring bottar i sin blog: Hon citerar New York Times som berättar om Amazons Echo, som också når helt nya nivåer när det gäller att förstå röstkommandon. Hon berättar vidare om Amy Ingram, en AI-baserad bot som tar över mailkorrespondansen fram och tillbaks som kan krävas för att boka ett möte.

Hon gör också en observation som jag tyckte var särskilt intressant, nämligen att de här assistenterna – Siri, Alexa, Amy etc – alltid får kvinnliga namn och röster. Går inte att komma ifrån att det finns ett genusperspektiv att reflektera över här.

Gary Grossman presenterade för övrigt ett för mig nytt begrepp i veckan som gick: AI – fast inte i betydelsen Artificiell Intelligens, utan som ”Ambient Intelligence”. Går tyvärr inte lika lätt att översätta till svenska, men syftar på fenomenet att den maskinella intelligensen är på väg att bli samtidigt en både självklart närvarande och ändå knappt märkbar del av varje aspekt av våra liv.

The next stop on the road to the fourth revolution is ambient computing or ambient intelligence, where we continuously interface to the always-on, interconnected world of things. The Internet, then, becomes an Internet of experience, a place where we will dialog with ambient intelligence, or digital intelligence everywhere.

Det är ett tema som även Jarmo Kopponen är inne på. Han tar det dessutom ett – ganska skrämmande – steg till, när han konstaterar att den Artificiella Intelligensen är på väg att bli så komplex att den undflyr människans förmåga att förstå den, eller förstå hur den påverkar oss.

…when the actions of intelligent systems become more holistically intertwined with personal, social, cultural, political and economical systems, it becomes challenging to distinguish the exact effects or impact of the machine intelligence itself.

AI blir II – Incomprehensible Intelligence.

Som jag har skrivit tidigare är det som oroar mig mest den begränsade medvetenheten i det politiska livet kring de här frågorna. Därför blev jag glad när DN publicerade en debattartikel av Stefan Fölster och Anna Felländer som oroade sig över det faktum att de nationella räkenskaperna inte på ett rättvisande sätt avspeglar den kraftiga påverkan som digitaliseringen har på ekonomin. Det skapar en ”död vinkel” i politikernas utblick mot samhällsutvecklingen som döljer en framrusande tsunami som kan förändra allt på mycket kort tid.

Annons