Framtiden kommer. Fortare och fortare!

Det är sällan man läser nåt som helt förändrar ens liv, men nu har det hänt mig. Eller ja, kanske inte hela mitt liv, men definitivt mitt sätt att se på hot och möjligheter, utveckling och framtid. Det kanske låter banalt, men jag har helt plötsligt förstått en sak om framtiden som förändrar allt: Den närmar sig allt fortare. Utvecklingen går fortare nu än vad den någonsin har gjort, men framför allt: Utvecklingen kommer aldrig mer gå så långsamt som den gör nu!

Smaka på det: Utvecklingen kommer aldrig mer gå så långsamt som den gör nu. Det beror på det enkla faktum att ju mer mänskligheten lär sig, desto snabbare blir vi på att lära oss nytt. Och även om människans förmåga att ta till oss kunskap och förstå komplexa system kanske är begränsad, tyder allt på att vi inom vår livstid kommer att lyckas utveckla datorer som kan lära sig själva – Artificiell Intelligens – som är smartare än vad vi är. De datorerna kommer i sin tur utveckla ännu smartare datorer ännu snabbare etc etc. Tanken svindlar!

Tanken är inte ny – jag vet det. Men åtminstone för mig är det först nu som den fulla vidden av vad detta betyder helt har sjunkit in: Det betyder nämligen att tidsperspektivet som det är meningsfullt att planera för blir allt kortare, därför att vår förmåga att förutse vad utvecklingen kommer att innebära blir allt kortare.

Ett konkret exempel: Min fru och jag diskuterade här om dagen om vi inte borde spara lite pengar. Kanske spara barnbidraget på ett konto som kunde bli grundplåten till sexåringens körkort så småningom. Då slog det mig: Det finns ingenting som säger att han någonsin kommer att behöva ta körkort! Om tolv år, när det är dags, är det fullt möjligt att människor inte alls får styra sina bilar – det görs nämligen betydligt mer trafiksäkert av bilarna själva!

Körkortets vara eller inte är dock trivialt i sammanhanget: Det som verkligen får tankarna att snurra iväg är vad detta betyder för samhället! Det har talats en del den senaste tiden om att den digitala kompetensen i företagens styrelser är för dålig. Må så vara, men det är ett problem som lär ta hand om sig själv när de företag som har för dålig kompetens slås ut av de företag som har bättre kompetens.

Det som är riktigt riktigt oroande är den digitala kompetensen bland våra folkvalda. Redan nu börjar klyftan växa mellan lagarna och den digitala verkligheten, därför att lagstiftaren inte hänger med. Hur ska man då kunna ta hand om de enorma – gigantiska! – sociala utmaningarna som kommer när människan på allvar blir irrelevant som arbetskraft?

Så det finns en del att fundera på, och det är därför jag har väckt liv i min blogg igen. Och blogginlägget som satte igång mina funderingar? Det finns här – mycket nöje!

http://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html

Annons