Melodifesten är igång igen

Det är en väloljad maskin vid det här laget, Melodifestivalen. Annat var det 2002 när produktionen skulle kasta av sig det mossbelupna svt-demokratiska tradformatet som programmet följt sen 50-talet, och för första gången ge sig ut på turné. Finns mycket att berätta om den resan (undertecknad var bildproducent då, samtidigt som jag jobbade med Eurovisionsfinalen i Tallinn), men det får anstå till en annan gång.

Efter att ha sett första avsnittet i årets tappning kan jag bara konstatera att teamet bakom produktionen numera har fått riktigt bra ordning på det allra mesta. Okej, pressen i morgon kommer förstås att svämma över av svarta rubriker om grafik-skandalen, att finalister avslöjades i förtid och vissa telefonnummer upprepades oftare än andra etc. Det var onekligen okarakteristiskt klantigt, väldigt otypiskt för SVT som ju gjort detta några år. Har man kanske blivit så blasé så man inte repeterar de här sakerna längre? Eller fick man helt enkelt ett väldigt olyckligt tekniskt haveri vid precis fel tillfälle?

Men förutom detta var produktionen i stort sett klanderfri. Sen ett par år tillbaks har man t o m fått ganska stabil ordning på mellanaktsunderhållningen, och det är ju faktiskt det svåraste i hela cirkusen. Nej, nu är jag onödigt njugg, det är riktig riktigt bra, är vad det är.

Därför ska det bli ruggigt spännande att se vad gänget kommer att leverera när det är dags för Sverige att åter stå som värd för den stora Eurovisionsfinalen i Malmö i maj. Förra gången Sverige gjorde ESC-finalen tog tävlingen klivet in i det nya millenniet både bokstavligt och bildligt, och ärligt talat har det ju inte hänt så mycket med det programmet sen dess, förutom möjligtvis att ljus- och videotekniken bara blivit större och dyrare.

Även här är det framför allt programlederi och mellanaktsunderhållning som är den stora utmaningen, och för min del känner jag mer än en försiktig optimism nu när vi vet att det blir Petra Mede som ska leda showen. Kul att man vågar satsa på en ensam programledare (inte ens Terry Wogan var ju helt ensam när det begav sig, så det var länge sen). Och kul att det är en tjej! För min del tror jag att Petra Mede har precis rätt kombination av programledarvana, komisk begåvning och ”gå-igenom-rutan”-faktor som behövs för att fånga tittare som inte känner henne redan på första försöket.

Annons