Framtiden del 2

Jag lovade tidigare att följa upp forbes.com:s serie om framtiden, och jag håller förstås alltid vad jag lovar. Den första artikeln har rubriken ”The future is not what it used to be”. I den filosoferar Quentin Hardy över det faktum att mänskligheten aldrig har haft det bättre, men samtidigt aldrig har varit mer orolig för framtiden. Han tillskriver det något han kallar för ”Paramaribo-problemet”, ett begrepp han själv har myntat, men som jag gärna med detta sprider vidare eftersom det har en hel del i sig.

Begreppet beskriver den ångestkänsla han upplevde när han som ung journalist på en nyhetsbyrå konfronterades med den syndaflod av katastrofer som översköljer en när man tillbringar sina dagar med att läsa nyhetstelegram. Bland dessa var en jordbävning i Paramaribo, Surinam. Därav namnet.

Hans poäng ar att detta är en känsla som nu blir alltmer allmängiltig, i takt med att vi får tillgång till allt mer information. Han illustrerar sin tes med en anekdot från en resa till Aspen, känt miljonärsresmål i Colorado, där han befann sig i en diskussion om framtiden med en massa miljonärer och annat löst folk, och upptäckte att de alla hade det gemensamt att de trodde det mesta skulle gå åt skogen så småningom.

Annons