Ny aktör erbjuder virtuella möten

GP idag har en artikel om det nya företaget Skiptrip som erbjuder konferensrum på hotell i Göteborg och Malmö färdigutrustade för videomöten sinsemellan. I sin presentation gör företaget en poäng av att det bara i Sverige görs 10 miljoner affärsresor med flyg varje år som går fram och tillbaks över dagen – en enorm siffra egentligen, om man tänker på vad det betyder i kostnader, tid och miljöpåverkan.

Skiptrip erbjuder en s k telepresence-lösning, där man med hjälp av tre stora högupplösta skärmar och HD-kameror ska skapa en så verklighetstrogen känsla som möjligt – en uppfattning av av att motparten på mötet verkligen är närvarande på andra sidan bordet. Det betyder att man sitter bredvid varann på rad bakom ett konferensbord och på motstående sida, där kollegorna på den andra orten skulle ha suttit, finns stora videoskärmar som visar kollegorna på den andra orten i nästan naturlig storlek. Alla syns, inte bara de som talar för tillfället, och med bra ljus och ljud, samt fokus på att maximal användarvänlighet ska känslan av teknik minimeras.

En snabb sökning på videokonferens ger inte mindre än 117 000 träffar på Google, så det är knappast brist på leverantörer som har lockat fram det nya företaget. En rapport från en av de stora hårdvaruleverantörerna på området Tandberg berättar om ett antal spännande nya användningsområden för tekniken: Utryckningspersonal, läkevården och industrin t ex.

En rätt kul om än betydligt enklare variant som jag hittade bland träffarna var Microsofts 360-graderskamera och deras lösning Office Round Table, ett konferens-system med en 360-graders panoramavy från sammanträdesrummet, och en närbild på den som talar. Med hjälp av sex inbyggda mikrofoner lyckas systemet följa vem som talar i rummet, vilket demonstreras ganska bra i en artikel på TMC-net Bloggers. Ändå, detta är mer av ett Skype-samtal och skapar knappast den närvarokänslan som Telepresence-system kan ge.

Telepresence-system levereras av bl a Tandberg och Cisco.

Annons